Ademhalings- en ontspanningstherapie

Voelt u zich gespannen, opgejaagd of kunt u niet tot rust komen  en ontspannen zoals u zou willen. Deze therapievorm reikt technieken en adviezen aan die als doel hebben dat u zich (weer) beter kunt ontspannen.  U wordt zich ook meer bewust wordt van spanning en ontspanning en leert beter met de lichamelijke gevolgen van stress kan omgaan. Deze vorm van therapie wordt toegepast bij spanningsklachten.

Veel voorkomende klachten:
  • hyperventilatie,
  • spanningshoofdpijn,
  • hoge spierspanning.
  • misselijkheid,
  • opgejaagd gevoel,
  • rusteloosheid,
  • slaapproblemen en
  • problemen met ontspannen.
Ook bij andersoortige klachten komt het voor, dat uit het onderzoek of tijdens de behandeling blijkt dat er onvoldoende ontspannen kan worden. Ontspanningstherapie kan dan worden opgenomen in het behandelplan.

De behandeling
Wij gebruiken een eclectische therapie, dat wil zeggen dat we niet een bepaalde stroming aanhangen, maar dat we binnen de verschillende methoden de meest geschikte ontspanningsvorm voor u proberen te vinden en waarbij het bewustwordingsproces van het ervaren van spanning en ontspanning ook een belangrijke rol inneemt.

Ontspanningstherapie bestaat vrijwel altijd o.a. uit oefentherapie; in de praktijk leren we u een aantal oefeningen, waarmee u thuis aan de slag gaat. Op basis van uw ervaringen worden dan de oefeningen verder uitgebreid of aangepast. Het thuis oefenen is dus essentieel voor een goed resultaat van de therapie.

Hierbij kunnen wij kiezen uit een groot aantal en soorten oefeningen, van het basale aanspannen en daarna ontspannen van een spier tot visualisaties.  Meestal wordt ook de ademhaling bij de behandeling betrokken, omdat er een sterke relatie tussen ontspannen en de manier van ademen is.

Voelt u zich gespannen, opgejaagd of kunt u niet tot rust komen en ontspannen zoals u zou willen. Deze therapievorm reikt technieken en adviezen aan die als doel hebben dat u zich (weer) beter kunt ontspannen. U wordt zich ook meer bewust van spanning en ontspanning en kunt beter met stress omgaan.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op